Спирулина е синьо-зелено микроводорасло. Смята се за една от най-пълноценните храни на Земята. Притежава висока антиоксидантна активност и има имуностимулиращо действие, лесноусвоим източник на ценни хранителни вещества. Мощно детоксикира организма.
Спирулината /Arthrospira pfatensis/ представляваедноклетъчно синьо-зелено водорасло, което носи името си поради спираловидната клетъчна структура. Спирулината е с наситен тъмнозелен, леко синкав цвят, дължащ се на съдържанието на хлорофил и със специфичен и характерен вкус и аромат. Нашата спирулина е изсушена чрез естествен процес, който запазва хранителните и съставки, след което се смила н апрах. Тя се отглежда във филтрирани и естествени води, под строг контрол.
Със своето 65% протеиново съдържание, тя е храната с най- високо протеиново съдържание. Протеинът от спирулина съдържа всички 8 незаменими аминокиселини, което го прави най-завършеният протеин изобщо. Спирулината съдържа витамините А, В1,В2, В6, В12, Е и К. Освен това, спирулината съдържа минерали, микроелементи, клетъчни соли, фитонутриенти и ензими, хлорофил и други пигменти.
Спирулината е била открита от изследователи, изучаващи африканско племе. Племето било много бедно и имало ограничен достъп до плодове, зеленчуци и месо. Въпреки това, те останали здрави благодарение на факта, че те редовно консумирали тъмно водорасло, което растяло наоколо. Това водорасло, сега познато като Спирулина, било изваждано от езерото и изсушавано, за да може племето да го консумира. Това помогнало на хората да приемат протеини и други хранителни вещества, въпреки бедната диета и ограничени ресурси.
Спирулината е тъмно зелено водорасло, което расте главно в топли води. Много е хранително и всъщност една от най-здравословните храни на света. Тази суперхрана съдържа високи нива на протеин, желязо, калций и бета каротин. Тя е една от възможно най-богато снабдените с хранителни вещества храна.
Повечето хора не ядат достатъчно зеленчуци. Тъй като Спирулината съдържа голяма концентрация на хранителни вещества може да се каже, че една малка порция Спирулина има антиоксидантна сила на 5 порции от плодове и зеленчуци. В нея има по-голямо количество антиоксиданти и фитовещества, отколкото в боровинките и спанака, взети заедно.
Водораслото се придобива главно от езера, реки и блата. След събирането бива естествено изсушавано. Изсушаването позволява да се запази количеството на хранителните вещества, което може да бъде намалено под действието на висока температура.
Спирулината се предлага предимно под формата на прах или таблетки. Лесна е за консумация - може да бъде добавена в смутита, напитки, йогурт, овесени ядки и др. Тя има специфичен дъх , заради високата концентрация на хлорофил, който обаче лесно може да се тушира с мед, цитруси или банан.
Някои хора предпочитат да приемат Спирулина на таблетки, отколкото на прах. Оптималното абсорбиране на Спирулината се постига, когато таблетките се приемат с храна, а самата спирулина стимулира и подобрява храносмилането, както и чревната флора, заради алкалната си структура и наличието на живи лактобактерии, подобни на тези в киселото мляко. Спирулината съдържа 23 пъти повече желязо от спанакa, повече протеин отколкото която и да е друга храна и 3 пъти повече калций от млякото.
Високата концентрация на витамини и антиоксиданти в Спирулината я прави могъща, здравословна суперхрана. Показна е за увеличаване на количеството енергия в организма, за подпомагане на клетъчната и имунната фунция, за понижаване на холестерола и за здравето на очите. Тъй като тя подсилва имунната защита, много хора увеличават консумацията на Спирулина при заболявания за повишаване възможността да се преборят с инфекцията и болестта.
Съставки: спирулина на прах*
*от био земеделие
Употреба: 5-10g /1-2ч.л./ спирулина на ден, добавени към фреш, шейк, смути или вода.
Хранителна стойност за 100 g:
Енергийна стойност (kJ/kcal) 1582/386
Мазнини (g) 8
– от които наситени мастни киселини (g) 1
Въглехидрати (g) 15
– от които захари (g) 3
Белтъци (g) 60
Влакнини (g) 7
Сол (g) 0
Хлорофил (g) 0,86