Нишесте от тропическо растение Marantha arundinacea (арарут). Използва се за сгъстяване на сосове, пълнеж за сладкиши, пудинги и др.
Подобно на царевичното нишесте и тапиоката, това е един от най-популярните сгъстители в кулинарията. Царевичното нишесте е подходящо за сгъстяване на сосове на основата на млечни, а арарут е по-подходящ за сгъстяване на по-кисели течности. Ако планирате да замразите ястие, е най-добре да използвате царевично нишесте или арарут като сгъстител. Ако искате рецептата да има повече блясък, е добре да се използвате тапиока или арарут. Ако се притеснявате, че сгъстителят ще покрие деликатен аромат на ястие можете да изберете арарут. С арарут се работи по-добре на по-ниски температури, толерира киселинни съставки, както и по-продължително готвене.
Употреба:
Използвайте за сгъстяване на супи и сосове. За да заместите 1 ч.л. царевично брашно или нишесте, добавете 2 ч.л. арарут. Разтворете в хладка течност, добавете го към гореща течност, бъркайте непрекъснато до получаване на желаната консистенция и свалете веднага от огъня.
Хранителна информация за 100 г:
Енергийна стойност - 1495kJ/357kcal
Мазнини - 0.1 г,
от които наситени - 0 г.
Въглехидрати - 84.8 г,
от които захари - 0 г.
Фибри - 3.4 г.
Белтъчини - 0.3 г.
Сол - 0.01 г.
Съставки:
Арарут на прах от биологичен произход.
Арарут на прах се използва и в домашната козметика в рецепти за сухи шампоани, дезодоранти, маски, пудри за лице и гримове.