Белият суров* сусамов тахан е с доказани вкусови и лечебни качества. Притежава характерен светъл жълтеникаво-кафяв цвят и специфична кремообразна консистенция. Богат е на висококачествени мазнини, незаменими аминокиселини /заради което е пълноценна храна/, витамини В1, РР, Е /антиоксидант/ и микроелементите магнезий, фосфор, калий, силиций.
За разлика от пълнозърнестия, небелен сусамов тахан, /беленият/ белият е по-подходящ за хора с изявени стомашно-чревни проблеми /язва, колит, гастрит и други/. По подобие на житото в хляба, именно отделянето на люспата от сусамовото зърно прави тази паста по-щадяща стомаха.
Забележително високите му нива на калций го правят подходящ както за възрастни /намалява разреждането му в костите/, така и за деца /в процеса на изграждане и растеж на костите/.
Употреба:
Заради високата си масленост суровият сусамов тахан е възможно да се отаи след престояване на едно място. Това е естествена реакция и не трябва да ви притеснява. Просто разбъркайте добре за получаване на хомогенна консистенция. Добър апетит!
п.с. Ако за първи път ще опитвате сусамов тахан ви препоръчваме да го направите в комбинация с мед. Ние препоръчваме акациев, но всеки мед има своите качества.
При висока кръвна захар приемът на мед не е препоръчителен и е добре да бъде сведен до минимум. Въпреки това, както д-р Гайдурков казва /най-известният ученик на Лидия Ковачева/, ако медът се приема в комбинация със смлян сусам /тахан/ това въздействие се неутрализира! Впрочем, в древна Персия са открити именно такива арабски рецепти за прием на мед.
Доказано пълноценна закуска върху филийка или две хляб, бил той и препечен /с масло или мед/. При редовна консумация е възможно да стане предпочитан пред течния шоколад.
Съдържание: 100% обелени сусамови зърна /без люспа/