Вълшебните качества на отварата от черичеви листа са били познати още в Древен Китай. В съседна Турция пък правят специални сармички от листата.
Чай от листа на черници е ароматна билкова напитка, която се приготвя от пресни и сушени листа на бяла и черна черница. Може да се консумира топъл или студен. В допълнение към редицата жизненоважни хранителни вещества и антиоксиданти, чаят се смята, че инхибира усвояването на въглехидратите в тялото.
Пиенето на чай от черничеви листа помага на имунната система
Черниците съдържат алкалоиди, които активират макрофаги. Макрофагите са бели кръвни клетки, които стимулират имунната система при заплаха за здравето.
Диабет
В продължение на векове чаят от черници е бил използван за лечение на захарен диабет в Азия. Едно от най-уникалните качества на чая от черничеви листа е неговата способност за предотвратяване на захари от навлизане в кръвта.
Противовъзпалително
Черничевото листо е традиционно използвано за лечение на възпаление, причинено от хронични заболявания. Учените са открили, че черничеви листа потискат възпалителните агенти в организма, 'отрязвайки' възпалителния отговор на организма.
Симптоми на настинка
Според традиционната китайска медицина, чаят от черничеви листа може да се използва за лечение на състояния, свързани с чернодробни и белодробни проблеми. Той помага при повишена температура, главоболие, болки в гърлото, кашлица и червени или болезнени очи. Може също да инхибира развитието на бактериални щамове, включително Streptococcus, причината за стрептокок в гърлото.
Съединение, намиращо се в черничевите листа /Дезоксиноджиримицинът - DNJ/, е мощен инхибитор на глюкозидаза. Учените смятат, че DNJ значително намалява риска от захарен диабет.
Черниците също са богати на хранителни вещества. Богати на витамин В комплекс и витамини С и К, както и желязо, калий, манган и магнезий, плодовете помагат за укрепване срещу инфекциозни заболявания и насърчават издръжливост, докато регулират кръвното налягане и сърдечната честота.
Смело добавете шепа сушени черничеви листа в мюслито или се насладете на чаша чай от черница!
Как се приготвя чаят?
2 супени лъжици листа се заливат с 400 г вряла вода, вари се 3 минути и кисне 1/2 час. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (120 г) 30 мин. преди хранене.