Този сайт използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Не разкриваме събраната информация на трети страни. Използвайки сайта, вие се съгласявате с това. Можете да научите повече за това как и защо използваме бисквитки (cookies) тук.

Мадрид - хамон, чурос и молекулярна кухня

24.05.2015 0 Коментари Здравословно хранене,Полезна информация,

Мадрид е интересно място. Първоначално забелязваш сградите, улиците и площадите, а по-късно осъзнаваш колко спокоен е тук живота.

На пръв поглед голям европейски град, като повечето. Напомня на голяма част от Италия, а може би и на Южна Франция. 

Второто нещо, което прави впечатление е нейно величество Жегата. Няма значение по кое време на годината ще посетиш столицата, приготви си летни дрехи. Впрочем, тук истинска зима, каквато я познаваме у нас няма. Температури под 10 градуса, вятър и дъжд, но не и зима. По-късно, разхождайките из малките улички, извън картата от безплатния туристически гайд, с погледи вкопчени в южноевропейската архитектура осъзнахме, че това вероятно е причината за сякаш-току-що освежените фасади на сградите в Мадрид.

Всъщност, сигурно и улиците затова изглеждат като нови - не хвърлят луга, сол, пясък. Направо човек да се замисли какъв ли бюджетен излишък има мадридската община! Но ако целият бюджет не отива нито за поддръжка на фасади, нито за пре-асфалтиране, то тогава за какво?

Хамон /Jamón/ е първата дума, свързана с кулинарната традиция на страната, която научаваш, когато стъпиш в Испания. Внимание - това не е просто обикновен свински бут! Легендата разказва как  специален сорт жълди биват отглеждани, с които специална порода свине се захранват, за да дадат специалния, емблематичен вкус на хамона. Впрочем, хамон е донякъде еквивалент на българското филе 'Елена' /рибица/. Или на италианското прошуто /prosciutto/.

Може би изграждането на цялата тази визуална идентичност /висящи бутове навсякъде/ и сценична треска около опитването на тънък резен изсушено месо са в основата на 

Втората дума е тапас, а третата - чурос. Има и четвърта и пета, но и те не са свързани със здравословното хранене.

Хората тук ядат предимно навън. Накрак. Нещо набързо. Европейска директива или забързано ежедневие в Мадрид са създали понятието 'филийка с нещо отгоре' /tapas/ под формата на предястие. И докато докато сме свикнали да срещаме салатата на поне една страница в менюто на кое да е място за хранене, то тук тя почти отсъства. Тук там подложка от пресни зеленолистни или по-често в задушен/запържен вид. Дотук със зеленчуците.

Апетайзерите тук включват най-вече месо. Опитахме и такива с омлет /да, омлет с картофи върху хлебче/, козе сирене и скариди. Вярно, че салатите са много неудобни за ядене, особено върху половин филийка, но не видяхме дори опит за това. Дотук с месото.

Чурос и неговата разновидност порас /по-големи, наричани така в северна Испания/ са с ДНК на бухтички, но приличат на толумби. Ядат се основно за закуска, но можеш да видиш хора, които ги ядат по всяко време на денонощнието. Всъщност, тук активният живот започват след 19:00 ч. Улиците и площадите се пълнят, заведенията за хранене извиват опашки, а ресторантите не приемат без резервации.

И пак същото - ensaladas /салати/ са кажи речи основни, щедро включващи различни меса или пък други белтъчини. Зеленият цвят просто липсва. Пърженото изживява своя апогей. Дори традиционната паеля /paella/, за която можеш да прочетеш още в самолета, потъва в мазнина.

Ботаническата им градина обаче заслужава да бъде посетена! Приятно ти става, като на всеки 10 крачки виждаш хора да озеленяват нещо. Енциклопедично разнообразие на растителни видове, с което може да се конкурира единствено градината в Балчик. Защо не?

Кафе културата? Има я колкото и тук. Открихме десетина места с хубаво кафе, но истинските кофишопове явно са другаде. Впечатление ни направи TOMA CAFÉ в квартал Маласаня /@Instagram, @foursquare/ най-вече с интериор и енергия.

Колкото до молекулярната кухня... ако предпочитате мекиците на баба и шопска салата или просто искате да опитате нещо различно, влезте в 80 grados! Изпийте на спокойствие по едно tinto de verano - интересна вариация на летния коктейл от червено вино с убийствено освежаваща лимонова пяна, техен патент. Изберете от меню за деня или заложете на нещо, чието значение не може да си преведете. Няма да сбъркате. Сладолед от хамон или сотирани плодове, няма значение. Презентацията тук е входен тест за шеф-готвача и неизменно събужда гурмана у всеки. Този път обаче изневерихме на instagram шаблона и сменихме реда на първо ям после снимам.

Остави коментар