Гроздето е от стари лозя: 55-58 годишни, песъчливо-каменисти почви, 250-300 м надморска височина по южен склон на хълм на река Дунав, почви на 6 милиона години.
Отгледано върху неповторима почва, съставена от жълт пясък и наносна част, то има свежест, баланс и комплексност, показвайки неповторимия характер на произхода си.
Сепаж от Ркацители 80% и Алиготе 15%, с 5% Шардоне.
Добив 480-540 кг. от декар, рандеман 40-45%.
Без третиране със серен диоксид, ферментация при температура 15-16 градуса.
Продължителност на ферментацията - 12-14 дни
Цветът на виното почти винаги варира в нюансите на златистите тонове.
То е богато на аромати, често твърде интензивни за бяло вино, много минерално и отличително.
Задължително минава през бъчва за минимум 3-4 месеца.
Отгледано върху неповторима почва, съставена от жълт пясък и наносна част, то има свежест, баланс и комплексност, показвайки неповторимия характер на произхода си.
Цвят: Бели
Винарски изби: Боровица
Начин на затваряне: Коркова тапа
Произход: България
Регион: Северозападна България
Сорт: Купажи - бели
Вина: Тихи
Серии вина: Боровица Грейт тероарс
//
Винарска изба Боровица
Сгушена сред белоградчишките скали и в близост до едноименното село, винарска изба 'Боровица' е ориентирана предимно към създаването на сравнително ограничени партиди вина с изявен характер и носещи спецификата на тероара, а Северозападна България е регион, който предлага добри възможности за получаване на грозде и вино с отличителни характеристики.
Поради ограничените количества на преработваното грозде, вината, произвеждани в изба 'Боровица', са в минимални количества, но характер, отразяващ спецификата на тероара. Част от лозята са разположени под известните белоградчишки скали върху червена песъкливо-камениста почва.
Чрез проекта WIN Wines се предлагат три селектирани и ограничени колекции от вината на избата: колекциите Borovitza, Great terroirs и лимитираните серии от единични бъчви с работни етикети.
'Вярвам, че да правиш такива отличителни вина е повече философия и начин на живот, отколкото бизнес.'
Сред красивата панорама на Белоградчишките скали, в двора на 'Боровица' - малка изба с изключителни занаятчийски вина - расте чуден дъб с два ствола. На 260 години. Оцелял след погромите на три пожара. Днес топлата есен е обагрила красиво листата му. В клоните чуруликат птици. Подухва. Двама опитни енолози - Огнян Цветанов и Адриана Сребринова - са създателите на 'Боровица', а дъбът е сякаш символ на тандема им, жив и след като единият си е отишъл от този свят, а другият продължава да прави техните неповторими вина, останал верен на принципите и общата мисия.
Поканата
Огнян Цветанов, с докторска степен в областта на винарството, вече работи като консултант в изба 'Магура', когато кани колежката си Адриана Сребринова, за да й покаже невероятния потенциал на Северозапада. Професионалист, с повече от 25 години в бранша, тя му отказва няколко пъти, както впрочем и всички останали, към които се е обърнал. Регионът е известен като Северозападнал, никой не вярва, че тук стават добри вина. Налага се той и директорът на избата да отидат до Брестовица, където работи тя в онзи момент, и да й занесат мостри на вина, отлежавали в бъчви от регионален дъб.
'Реших, че това е клопка, проверка - връща се назад във времето Адриана Сребринова. - Определях вината като северноиталиански, френски, испански. За мен те нямаха български нюанс.' След няколко часа спорове тя вече пътува за региона, за да вземе лично проби. В момента, в който зърва лозята и гроздата и помирисва виното, решава да остане.