Суровите кайсиеви ядки са богати на витамин С, витамини от групата В, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и йод. Заради високото си съдържание на калий кайсиите се препоръчват за консумация от хора със сърдечно-съдови проблеми. Пектинът и фибрите им са добър избор за детоксикация, особено извеждане на тежки метали, както и за профилактика на гнилостни процеси в организма и предпазване от упорит запек.
В тялото ни, каротеноидите действат като мощни антиоксиданти, главен участник в борбата със свободните радикали, освободени в следствие на слънчевата светлина и много други фактори от околната среда. Свободните радикали причиняват вреди при взаимодействие с клетъчната мембрана и клетъчното ДНК. Тъй като свободните радикали са един основните причинители на стареенето /и не само на стареенето, а и на дегенеративните заболявания/, каратеноидите са особено важни при поддържането на човешкото здраве, както и за здравата ни имунна система.