Увеличи изображението
Известно е, че малките зрънца на киноата са една от най-полезните и пълни с минерали и ненаситени мастни киселини зърнени култури.
Била е основна храна в Имерията на Инките. Киноа е храна, която може да оцелее при променливи условия. Тази адаптация на културата позволила на инките да я използват за храна стотици години.
Киноа има голяма хранителна стойност. Смята се за богат източник на протеин и на есенциални мастни киселини или мононенаситени мазнини /като олеиновата киселина/. Също така, киноата е добър източник на витамин Е. Има голяма концентрация на калций и други минерали, както и богатство от антиоксиданти /кверсетин и кемпферол/.
Културата има противовъзпалително действие и намалява риска от алергии. Използва се при диабетици, като намалява и риска от появата на диабет. Ключът е високото съдържанието на фибри и протеини, нужни за поддържането на нормални стойности на кръвната захар.
Употреба: Зърната трябва да се измият добре под течаща вода. След това сложи в тенджера с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, остави киноата на слаб огън 15-20 минути.
Хранителна стойност за 100 g
Енергийна стойност (kJ/kcal) 1604/380
Мазнини (g) 6
– от които наситени мастни киселини (g) 1
Въглехидрати (g) 64
– от които захари (g) 0
Белтъци (g) 14
Влакнини (g) 7
Сол (g) 0.012
Киноа /био/ 'БИО КЛАСА', 300 г
- Производител: БИО КЛАСА - органични храни
- Код на продукта: 3800225478267
- Наличност: В наличност
- 6,25 лв.
- Без данък: 6,25 лв.
Сходни продукти