Безглутенова био гранола от активирани елда и слънчогледови семки с добавени плодчета боровинки и истинска ванилия!
Лек и вкусен снак без съдържание на животински продукт.
Съставки: био елда, био слънчогледови семена, био фурми, био кокосов чипс, био фъзтъчено масло 10%, био тиквено семе, био кокосов нектар, био какао на прах 3%, био какаово масло, морска сол 0,05%.
Защо правим гранола harmonica?
Искахме harmonica да има готов продукт, тип 'закуска', който да се комбинира, както с кисело, прясно /ядково/ мляко или кефир, така и да се яде директно като снак.
Гранолата harmonica е бавно сушена на ниска температура, не е печена, направена е от активирани семена - слънчоглед и елда. Без добавена захар. Без глутен.
Какво са активирани семена?
Не е същото като 'покълнали' семена, активирането е киснене, но без да стават кълнове. Всяко семе има различен интервал и нужда от различно време за активиране. Кисненето до правилния момент постига ензимиране на зрънцето и това го прави много по-лесно усвоимо и разградимо от стомаха.
Чрез това киснене се премахнат и неутрализират анти-нутритиентите във външната обвивка на семената, които служат за естествена защита преди покълване. А всъщност редовната консумация на тези анти нютриенти може да предизвика сериозни минерални дефицити, проблеми с храносмилателната система, алергии и др. у хората.
Къде се произвеждат тези суровини и има ли интересни факти и истории за тях?
Слънчогледът е произведен в България, невероятен регионален продукт. Овесените ядки и елдата са с различен произход, но са от Европа.
Процесът на преработка започва с активиране на семената - елда, слънчоглед, следва продължително нежно сушене на ниски температури близо 24 часа, за да бъде крайният продукт готов за консумация.
Какъв е производственият процес?
Процесът на преработка започва с активиране на семената - елда и слънчоглед. Следва продължително сушене на ниски температури, почти 24 часа. Активирането на семената и бавното сушене запазват по-голямата част от хранителните вещества на съставките. След това се смесват всички съставки и се пакетират.
Гранолата harmonica не е печена, само нежно сушена. Без глутен. Без захар. Активирани семена, по-лесно смилаема и усвоима.
Каква е разликата между мюсли и гранола?
Мюслите са сурови - сушени плодове, овес, ядки, а гранолата - най-често е печена и 'слепена' с някаква мазнина и подсладител - в конвенционалната гранола е най-често захар или глюкозен сироп, или мед, кленов сироп.
ХАРАКТЕРИСТИКИ
- Безглутенов ли е? Да.
- Без млечни съставки ли е? Веган ли е? Да.
- От какво е направена опаковката? От картонена кутия отвън, и фолио отвътре.
- Рециклируема ли е в София? Може да се отдели кутията и да се рециклира.
- Има ли нужда от специфично съхранение? Хладно и тъмно.
- Какъв е произходът на продукта (спрямо съставката с най-голям %)? Европа.