Мюслито като комбинация от 3 вида съставки – сушени плодове, пресовани житни култури (които наричаме леко погрешно “ядки” – овесени, ръжени и др.) и ядки, отдавна се е наложило като най-добрата закуска за тялото и душата. Дава ни чувство на ситост и прилив на енергия за деня. Най-често се залива с прясно или кисело мляко, някои го предпочитат с плодов сок, а спортуващите добавят и протеини.
Открихме, че мюсли без добавена захар, подсладители или каквито и да са други излишни съставки са рядкост по рафтовете в магазините, затова отново заложихме на изчистени рецепти. Заменихме обичайните евтини съставки като стафиди и фурми с по-вкусните смокини. Подбрахме най-фините овесени ядки, така че мюслито да е подходящо и за хората с чувствителен стомах (едрите овесени ядки съдържат твърде много фибри), а и с тях мюслито е готово за хапване само след 5-10 минути накисване. Слънчогледовите семена, лешниците и бадемите са отгледани в България.
Сушените смокини, които използваме, са 'спасени' остатъчни парченца при производството, които не са с идеален търговски вид, за да се продават в пакети.
Съдържание:
Био фини овесени ядки, био слънчогледови семена, био сушени смокини, био лешници (7%), био сушени бадеми (7%).
Как се прави:
Преди пакетиране задължително изсушаваме всички съставки на мюслито, за да премахнем наличната влага, ако има такава. Миксираме ги и след това пакетираме в защитна атмосфера, за да съхраним вкусовите качества максимално дълго.
Хранителна стойност на 100 g:
Енергийна стойност 430 kcal/1786 kJ
Мазнини 19 g
- от които наситени мастни киселини 2.1 g
Въглехидрати 49 g
- от които захари 6.2 g
Фибри 9.6 g
Белтъци 13 g
Сол 0.03 g
Опаковка:
Плик от 300 г