Сенча (Sencha Yabukita) е не просто чай. Той е символ на японската чаена култура и един от най-обичаните сортове в страната.
Събира се през пролетта, когато листата са още млади и изпълнени с живот. Той е израз на пробуждащата се природа. Чаените листа се обработват първо на пара, за да се запазят всички полезни свойства, след това се сушат и навиват в характерната иглоподобна форма.
Вкусът на Sencha Yabukita е деликатен баланс между сладост и умами, съчетан с лека стипчивост и приятна горчивина с дълготраен послевкус. Ароматът е елегантен, с нотки на свежест и лека цветистост.
Ползите за здравето от пиенето на Сенча са многобройни. Богат на антиоксиданти, особено катехини, този чай помага за борбата с оксидативния стрес и поддържането на добро здраве.
Изследвания показват, че има потенциал да намали риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. Насладете се на всяка глътка Sencha Yabukita и позволете на неговите качества да обогатят вашето ежедневие.
Докато държиш чашата чай, затвори очи. Вдишай дълбоко и усети аромата. Отпий малка глътка.
Повече за Sencha Yabukita:
Японският метод за приготвяне на този чай е да се използват 2-3 грама чаени листа за 100 мл вода, като запарката трае 1-2 минути при 70-80°C. Чаят може да се запарва няколко пъти (3-4), като всяка инфузия се увеличава с 0,5-1 мин.
Начин на приготвяне:
1 ч.л. / 80°C / 1-2 мин.