Авокадовото масло притежава една от най-високите точки на димене сред растителните мазнини - 249°C, което го прави изключително подходящ избор при готвене на висока температура. С него спокойно може да се пържи, пече, сотира и маринова, тъй като мазнината не се окислява, не загаря и не образува липидни радикали. Като добавка към салати пък се долавя ядков послевкус.
Високото съдържание на мазнини в авокадото /Persea Americana/ е познато още от времето на ацтеките. Неслучайно плодът понякога е наричан 'растително масло' или 'маслена круша'.
Авокадото е често определяно като една от най-здравословните храни в света и това не е случайно. Плодът му е изключително богат на витамини, минерали и антиоксиданти, които са необходими за изграждането на един здрав организъм.
Авокадовото масло 'Alexandria' е 100% натурално, без добавки. Произвежда се само най-добрите плодове от Хас авокадо, отглеждани в екологично чисти райони на Мексико, родината на авокадото /конкурентните продукти са от Израел и Нова Зеландия/.
Защо авокадово масло?
• универсална мазнина
• съдържа витамини и антиоксиданти
• извлича се чрез студено пресоване
Витамини и антиоксиданти
• Високите нива на мононенаситени мастни киселини поддържат висока влажност в епидермиса, което води до по-здравословен тонус на кожата. Също така, те подпомагат намаляването на нивата на LDL холестерола /повече известен като 'лош холестерол'/, което от своя страна води до намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.
• Съдържанието на Oмега-3 мастни киселини намалява риска от възпаления, висок холестерол, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, депресия и артрит, а не се произвежда от организма.
• Авокадовото масло е богато на мастноразтворимите витамини А, D, Е и К.
• Авокадовото масло е богато на магнезий, който е основен участник в играждането на костите на човешкото тяло. Допълнително, магнезият помага да се справяме по-лесно със стреса в натовареното ежедневие.
• Авокадовото олио съдържа високата концентрация на бета-ситостерол. Той е особено полезен за мъжете поради способността му да блокира ензима 5-алфа-редуктаза, който води до проблеми с простатата и косопад.
• Авокадото съдържа повече калий от банана, който е известен с високото съдържание на минерала /422 мг в средно голям банан/.
СТУДЕНО ПРЕСОВАНЕ
Авокадовото масло се извлича чрез процес на студено пресоване, който гарантира, че авокадово масло ALEXANDRIA е 100% чист продукт с отлично качество.
Първият етап от процеса включва внимателно подбиране на зрели плодове, без загнивания и натъртвания по кората. Процесът за извличане на авокадово масло е подобен на този за извличане на зехтин, с един допълнителен етап - месото на плода се отделя от кората и семката, преди да се пресова. След това месото се смила до паста и се разбърква между 40-60 минути при нагряване на пастата до 45°C. Обработката при тази температура спомага за извличането на маслото от клетките на плода и не влияе на качеството на мазнината.
В следващия етап центрофуга отделя маслото и водата от останалата част на плода с помощта на високоскоростна отцеждаща центрофуга. Във финалната фаза маслото се отделя от водата, a месото от отцеждащата центрофуга, заедно с корите и семките, се връща в овощните градини като тор, за да подобри почвеното плодородие.