Червеният риган е известен още като балкански /горски/ чай и това говори за широкото му разпространение в България. Среща се навсякъде до 2000 метра височина и за него е характерен лилаво розовият цвят на цвета.
Познат и признат за отлично средство за отхрачване, при колики и възпаления на стомашно-чревния тракт. Чаят от червен риган лекува бронхити, възбужда апетита и успешно се бори с чернодробните заболявания. Може да се приема и външно - с 'риганова' вода се облива кожата на места със сърбежи и екземи.
В ригана се съдържа до един процент етерично масло и този факт го прави търсена съставка при приготвянето на тинктури и кремове. В готварството той се използва като кулинарна подправка повече от столетие.
Чаят от червен риган или балкански чай лекува сърцебиене и главоболие, но може да бъде приеман и ако усетите главоболие или страдате от безсъние.