Увеличи изображението
За кафето:
Спешълти кафе бленд Mexico Fatima Bio Decaf & Mexico Fatima Bio
Нотки: фурми, стафиди и карамел
Послевкус: сладък
Процес: Mountain Water Process
Защо го избрахме?
Спешълти кафе Мексико Фатима Био Декаф впечатли нашия кафетърсач Йордан Дъбов със своя иновативен метод за извличане на кофеина от кафета, като в същото време се запазва силния вкус на нотките във всяка капка кафе.
Откъде идва:
Спешълти кафето Мексико Фатима Био е отгледано в семейната ферма на Ернесто Перес Ореа – Финка Фатима. Семейството на Ернесто Перес Ореа има богата история, която върви ръка за ръка с историята на мексиканското кафе. Неговият прадядо, Антонио Перес Галван, е бил нает като търговец на кафе от братята Арбъкъл в края на 19-ти век, главно защото е владеел английски и испански. Антонио има една дъщеря, Геновева, която се омъжва за Антонио Ореа. Заедно те основават Orea Machines, компания, отговорна за подпомагането на индустриализацията на мексиканската кафе индустрия през 50-те години на миналия век.
Те двамата придобиват Finca Fatima през 70-те години и по-късно я завещават на децата си – Ернесто и сестра му Живет. Ернесто учи в САЩ, където се вдъхновява от набиращата сила вълна на популярност на специалното кафе. Чрез Института за качество на кафето (CQI) той става лицензиран Q Grader. Ернесто се връща във Веракруз, за да поеме семейната ферма и фабрика за обработка на кафе. Само една година след завръщането си и поставянето на фокус върху отглеждането на специално кафе, Finca Fatima е наградена като финалист в топ 10 на Cup of Excellence на Мексико 2019 г.
Как да си го приготвите?
Йордан Дъбов препоръчва това спешълти кафе да се приготвя на филтър, джезве или еспресо. Ако приготвите спешълти кафето Мексика Фатима Био Декаф на филтър ще усетите по-силно изразените нотки на карамел. Ако изберете да си направите еспресо, ще се насладите на интензивен и плътен вкус – комбинация от всички нотки в кафето.
Процес и сорт:
Блендът съдържа едно и също мексиканскo кафе, но половината от партидата изпратихме в най-голямата мексиканска фабрика за декофеинизиране на кафе. Там чрез воден процес (Mountain Water Process) беше отделен кофеина от кафето.
Зърната идват от ферма Фатима и фермерът Ернесто Перез, който през 2024 г. спечели 1-во място на Cup Of Excellence.
Вкусът?
Вкусът е съчетание от изкусителни нотки на фурми, стафиди и карамел – сладостта на кафето се усеща дълго в послевкуса.
Височина: 1260m
Ферма: Финка Фатима
Произход: Смес
Процес: Мокър
Изпичане: Средно
Разновидност: Типика