Синята боровинка е плоден храст, култивиран в Северна Америка, но бързо се разпространява в цяла Европа. Има приятен сладко-кисел вкус, а характерният й индигов цвят се дължи на съдържанието на антиоксидантните съединения антоцианини.
Начин на употреба:
Сушените боровинки могат да се консумират директно, да се прибавят към мюсли или да се използват в приготвянето на бисквити, торти и други печива. Накиснати и разбити на пюре, боровинките са подходяща добавка към различни сурови сладкиши и шейкове. Могат да се използват и в плодови чайове и освежаващи напитки. От накиснати сушени боровинки, чиа и подсладител може да се приготви суров мармалад. Придават приятна сладост на салати, сосове и солени ястия. Комбинират се добре с сирена, други ядки, цитрусови плодове и подправки като ванилия, мента, босилек.
Хранителна стойност за 100 гр:
Енергийна стойност: 1495kJ/356kcal.
Мазнини – 0.8 гр,
от които наситени - 0 гр.
Въглехидрати – 85.2 гр,
от които захари – 62.9 гр.
Фибри – 5.5 гр.
Белтъчини – 2 гр.
Сол - 0.1 гр.
Съставки:
сини боровинки на прах от органичен произход, култивирани
125 г