Ползите от изсушените гроздови плодове /стафиди/ включват освобождаване от запек, ацидоза, анемия, повишена температура и полова слабост.
Стафидите също помагат при увеличаване на теглото, грижа за очите, дентална хигиена и превенция и здравина на костите.
Био стафиди или сушеното грозде са богат източник на въглехидрати, 94% от които са глюкоза, фруктоза, безвредни за диабетиците захари. Стафидите съдържат витамините С, Р, РР, B1 и B2, каротин, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, селен, органични киселини. Те ни дават енергия и са ниска на мазнини закуска - те са лесни за опаковане, лесни за ядене и почти никога не се развалят.
За да възстановите изсъхнали стафиди, ги накиснете в малко гореща вода, която после също можете да добавите в рецептата.
Можете да добавите стафиди, лук и чушки към кафявия ориз и така да създадете едно леко допълнително блюдо. Сладкият вкус на стафидите ги прави подходяща част от плънката на всички пълнени домашни птици.
Лечебните свойства на стафидите са важни при болести на сърцето.
Сърдечно-съдови заболявания
Стафидите се препоръчват при хипертония и аритмия. За укрепване на сърдечния мускул се народната медицина препоръчва следното лечение: Два килограма стафиди се измиват и подсушават. Най-напред се изяжда половината, по 40 стафиди всяка сутрин половин час преди закуска. През първия ден се изяждат 40 стафиди, през втория - 39, през третия - 38, докато свършат. Рецептата може да се прилага два пъти в годината.
Анемия
Стафидите са богати на желязо, което влиза в състава на хемоглобина. Той е основната съставка на червените кръвни телца. Сушеното грозде съдържа мед и много от елементите на витамин В комплекс, които играят съществена роля за образуването на кръвта и червените кръвни телца.
Депресия, умора
Редовната консумация на стафиди помага на организма да се справи с умората и стреса, предотвратява депресията. Те тонизират и дават енергия на тялото. Затова се препоръчват на спортисти, деца, младежи, възрастни хора и на тези, които полагат тежък умствен или физически труд.