Използвана от дълбока дреност, днес пикантната и ароматна подправка със сладко-горещ вкус може да се срещне в кухни по целия свят. Както семето, така и кората на шушулките кардамон придават приятен аромат и вкус. Поради това те се използват като ароматизатори в индийската и световна кухня. Употребата му не се ограничава само до топли и пикантни ястия; семената се добавят към десерти и напитки, които допълват сладкия вкус.
В Индия кардамонът традиционно се счита за билка и е една от съставките в Аюрведа /древната индийска наука за медицината и начина на живот/, добре познат е и при традиционната китайска медицина. Смята се, че е лек за зъби и инфекции на венците, проблеми с гърлото, секрети в белите дробове, белодробна туберкулоза, възпаление на клепачите, стомашно-чревни смущения, смущения във функцията на бъбреците и камъни в жлъчния мехур. Използва се също и като антидот за отрови.
Някои известни ползи:
Насърчава детоксикацията на тялото
Естествен антидепресант
Подобрява храносмилането
Грижи се за оралното здраве
Предпазва сърцето
Подобрява състоянието на косата и скалпа
ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ ЗА 100 Г
Енергийна стойност (Kcal) 470
Мазнини (g) 22.3
от които наситени мастни киселини (g) 1.5
Въглехидрати (g) 44.2
от които захари (g) 2.3
Влакнини (g) 10.5
Белтъчини (g) 17.8
Сол (g) 0.43