Подправка сушен шафран
Шафранът е най-скъпата подправка в света (втора е ванилията) – това е така, защото приготовлението му е изключително трудоемко и пипкаво. Той се приготвя от близалцата на цветовете на вид минзухар (Crocus sativus). За събирането на 1 г сух шафран са необходими приблизително 150 цвята. За производството на 12 г сух шафран (72 г пресен) е необходим 1 кг цветя.
Отгледан в шафрановата ни ферма в екологично чист регион, шафранът разцъфтява наесен в Северозападна България(с. Лик и с. Трудовец). Всяка сутрин при изгрев слънце минзухарите се берат преди да се разтворят и пчелите да усетят благоуханните насаждения. Благодарение на изсушаването в сушилни на дърва, сертифициран посадъчен материал, отлични климатични условия, старанието, което влагаме във всеки един момент от отглеждането, нашият български шафран е с най-високо качество, отгледан съгласно изискванията на биологичното земеделие.
Тичинките се събират на ръка, непосредствено след разцъфването и то преди слънцето да се издигне твърде високо, след това внимателно се отделят червените близалца – те представляват тънки ивички, завиващи се подобно на тромпет в краищата. На този етап те не миришат – ароматът се освобождава, след като се изсушат и спадне съдържанието на вода. Дъхът на шафрана е дървесен, сладък и силно флорален, докато вкусът му е леко горчив, бавно развиващ се и възбуждащ апетита. Най-характерната му черта е оцветяването, което придава на храната, с която се смеси – то идва от каротеноидния пигмент кроцин. Златистият оттенък внася „светлина“ в бледо оцветени храни като ориза и затова шафранът традиционно се използва в испанската паеля, италианското ризото, както и в индийските ястия с ориз и къри.
0.5 г = подходящи за около 15 порции
Произход: България