Този сайт използва 'бисквитки' (cookies), за да ви предостави възможно най-добро потребителско изживяване. Не разкриваме събраната информация на трети страни. Използвайки сайта, вие се съгласявате с това. Можете да научите повече за това как и защо използваме бисквитки (cookies) тук.
Безплатна доставка до офис на Еконт Експрес за поръчки над 99 лв., платени с карта!
Шафран от България ZOYA, 0.5 г = 15 порции

Подправка сушен шафран


Шафранът е най-скъпата подправка в света (втора е ванилията) – това е така, защото приготовлението му е изключително трудоемко и пипкаво. Той се приготвя от близалцата на цветовете на вид минзухар (Crocus sativus). За събирането на 1 г сух шафран са необходими приблизително 150 цвята. За производството на 12 г сух шафран (72 г пресен) е необходим 1 кг цветя.


Отгледан в шафрановата ни ферма в екологично чист регион, шафранът разцъфтява наесен в Северозападна България(с. Лик и с. Трудовец). Всяка сутрин при изгрев слънце минзухарите се берат преди да се разтворят и пчелите да усетят благоуханните насаждения. Благодарение на изсушаването в сушилни на дърва, сертифициран посадъчен материал, отлични климатични условия, старанието, което влагаме във всеки един момент от отглеждането, нашият български шафран е с най-високо качество, отгледан съгласно изискванията на биологичното земеделие.


Тичинките се събират на ръка, непосредствено след разцъфването и то преди слънцето да се издигне твърде високо, след това внимателно се отделят червените близалца – те представляват тънки ивички, завиващи се подобно на тромпет в краищата. На този етап те не миришат – ароматът се освобождава, след като се изсушат и спадне съдържанието на вода. Дъхът на шафрана е дървесен, сладък и силно флорален, докато вкусът му е леко горчив, бавно развиващ се и възбуждащ апетита. Най-характерната му черта е оцветяването, което придава на храната, с която се смеси – то идва от каротеноидния пигмент кроцин. Златистият оттенък внася „светлина“ в бледо оцветени храни като ориза и затова шафранът традиционно се използва в испанската паеля, италианското ризото, както и в индийските ястия с ориз и къри.


0.5 г = подходящи за около 15 порции

Произход: България

Напишете отзив

Please login or register to review

Шафран от България ZOYA, 0.5 г = 15 порции

  • 16,65 лв.
  • Без данък: 16,65 лв.
×

При покупка на продукти за над 135,00 лв., ще получите безплатен продукт:

24 сезонни веган рецепти 'ПРОЛЕТ' от Михаела Белорешка