Овесените ядки са перфектната основа за всякакви кулинарни експерименти. Освен това са здравословни. Овесът е една от най-здравословните зърнени храни на земята. Чудесен източник на редица важни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.
Богатият набор от витамини и минерали в овесените ядки включва калций, калий, манган, фосфор, магнезий, желязо, селен, цинк, някои витамини от B група и др.
Консумирането на овесените ядки помага при анемия и ниско кръвно. Те са неизменна част и от менюто на диабетиците, тъй като регулират нивата на кръвната захар и подобряват значително симптомите на заболяването. Фибрите също така редуцират опасността от повишаване на нивата на кръвната захар и заболяване от диабет. Те подпомагат процеса на усвояване на глюкозата от човешкия организъм. Благодарение на незаменимия магнезий в тях се нормализира секрецията на инсулин в организма. Доказано е, че консумацията на купичка овесени ядки всеки ден, намалява риска за заболяване от диабет с 19%.
Високото съдържание на фибри в овесените ядки е причината да не чувстваме глад между закуската и обяда. Фибрите им имат свойство значително да увеличават обема си и по този начин създават ефект на засищане. В същото време частично възпрепятстват повторната абсорбция на жлъчните соли в червата и така понижават производството на холестерол в черния дроб.
100 грама овесени ядки покриват тридневната норма на витамин В1 и 50% от дневната норма на витамин В2!