Сайтанът /на англ. 'seitan'/ е пълноценен хранителен продукт, направен от пшеничен протеин. Получава се след отмиване на нишестето от тестото, направено от пшенично брашно и вода, като по така остава само протеина, който може да се приготвя по различни начини.
Сайтанът е отлична алтернатива на базираните на соя заместители на месото като Тофу. Често се използва вместо месо в азиатската и вегетарианската кухня. Най-често той е предварително маринован в Тамари /соев сос/ и е готов за директна консумация, като гарнитура към салата, за гриловане на скара или към яхнии.
С него може да се замести месото във всяка една месна рецепта. Просто го поставяйте накрая, защото няма нужда от дълга топлинна обработка.
Състав: житен протеин, соев сос, лук, чесън, черен пипер и слънчогледово олио
Енергийна стойност на 100g:
Енергия 160ckal
Белтъчини 23g
Въглехидрати 11g
Мазнини 0,5g
Диетични фибри 2g
Като житен продукт, сайтанът не е подходящ за хора с алергия към глутен!