'Български морков' е единственият сорт българска люта чушка, която е позната извън пределите на страната. Това е сорт с богата история!
Името 'Български морков' идва по очевидни причини - произходът и е от България и прилича на морков /по цвят и форма/.
Произлиза от България, където е позната под името Румънка, а по време на студената война през 80-те години е пренесена отвъд желязната завеса и култивирана като сортова люта чушка. Това, с което се различава от всички чушки отглеждани в България е, че притежава непроменливи генетични параметри - цвят, размер и най-важното сила на лютивост.
Характеристики:
Произход: България
Сила на лютивост: 10 000 - 30 000 сковила
Цвят: оранжев
Размер: 10 - 12 см
Сеитба: края на февруари - март
Бране: юни - октомври
Българският морков е чушка със средна лютивост, между 10 000 - 30 000 сковила, което я прави около 10 пъти по-люта от популярното Халапеньо.
Съдържа богато количество витамин C, бета каротин, витамин А, калий, магнезий и желязо.
Вкусът е остро лют, интензивен и парещ.
Опаковката съдържа 10 броя семена.
Получава се безплатно и към всеки закупен лют сос с български морков!