Лентилс Сос е сос, направен по технологията на соев сос, в който са заместени соевите зърна с българска леща. За направата му се смесват в определени съотношения леща и жито, които ферментират с благородната плесен Аспергилус Оризае за 48 часа в контролирана среда, след което минават в период на зреене, който може да продължи от няколко месеца до десетки години.След този период сосът се пресова и солидната част, която е богата на протеини и аминокиселини, е именно продуктът, който сме използвали за направата на двата соса.
В единия от тях сме комбинирали тази съставка с чушката Български морков, а в другия с Хабанеро, които също са ферментирали.
Резултатът е натурален и комплексен вкус, богат на умами!
Състав: леща, жито, А. Оризае, вода, 10% сол
ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИ на 100 г:
Енергия 218kJ / 52kcal
Mазнини 0,5 g
– от които наситени мастни киселини 0,1 g
Въглехидрати 4,1 g
– от които захари 0,2 g
Протеин 7,5 g
Сол 10%
So Ferments е място, специализирано в работата с благородните плесени А.Оризае и Р.Олигоспорус или Коджи и Темпе, както и други ферментации.