Благодарение на богатия си химически състав, изобилие от фибри, протеини и особено на високото съдържание на и н у л и н, земната ябълка придава на хранителните продукти лечебно-профилактични свойства. Инулинът е естествен регулатор на кръвната захар и при редовна употреба на продукти, обогатени с нея, се постига мощен лечебно-профилактичен ефект в борбата с д и а б е т а.
При болни от диабет 2-ри тип е особено препоръчилна употребата на инулиносъдържащи продукти, които по естествен път поддържат въглеводородния обмен на организма чрез консумираната храна. Приемайки редовно в дневния си рацион инулин, болните от диабет 1-ви тип намаляват постепенно инсулиновата зависимост и повишават общата имунна способност на организма.
Брашното от гулия активира имунната система, пречиства и възстановява функциите на черния дроб.
Притежава относително високи нива на белтъчини - 3,2%, включително 16 аминокиселини /сред които аргинин, валин, хистидин, лизин, фениланин/, включително 8-те незаменими, богатство на пектин - 11% и изобилие на и н у л и н* - до 70%. Лечението със земна ябълка /топинамбур/ способства пречистването на организма на клетъчно ниво и постепенната нормализация на обменните процеси. Топинамбурът съдържа около 70% инулин - полизахарид, при хидролизата на който се получава безвредната за болните от диабет – фруктоза.
Топинамбурът съдържа малко целулоза и богат набор на микроелементи. Той активно акумулира силиций от почвата и в грудките си натрупва около 0,8 % на сухо вещество. По съдържание на желязо, силиций и цинк топинамбурът превъзхожда картофите, морковите и цвеклото.
Топинамбурните грудки съдържат също така органични и мастни киселини. Прибавяме към това факта, че гулията съдържа три пъти повече витамин В1, В2, С в сравнение с морковите, картофите и цвеклото. Клубените съдържат минерални елементи : желязо, манган, калций, магнезий, калий, фосфор, натрий.
В клубените на топинамбура се съдържат ябълкова и фумарова киселина, а също така в малки количества лимонена и кехлибарена киселини. Високата концентрация на биологично-активни вещества, влизащи в състава на топинамбура прави това растение много перспективно в диетичното хранене, специализираното хранене на диабетици и страдащи от редица други заболявания.
Наличието на природни биологични влакнини и пектин позволява топинамбурът да се използва за деинтоксикация на организма и ефикасна профилактика при отравяния с органични разтворители, лекарства, а така също и алкохол. Това допринася за неговите хепатопротекторни свойства.
Инулинът стимулира ръста и активността на бифидо и лактобактериите. Топинамбурът е полезен за подобряване на обмяната на веществата, при хранително затлъстяване, при нарушение на функциите на коремно-чревния тракт, при дисбактериоза.
Препоръчва се при повишено физическо и психоемоционално натоварване, при снижена работоспособност и при синдром на хронична умора. При профилактика и лечение на остри и хронични инфекциозни заболявания топинамбурът способства за повишаване резистентността и имунозащитните функции на организма.
Лечебното действие на топинамбура е свързано с неговата способност да снижава концентрацията на глюкозата в кръвта, холестерола, триглециридите и липопротеидите, да нормализира обмена на въглеводороди и мазнини в организма.
Брашното от клубени на изсушена земна ябълка са хора със захарен диабет, малокръвие, болни бъбреци и черен дроб, стомах, атеросклероза, хипертония, полиартрит, лъчева болест, нарушен въглеводороден обмен, онкологични заболявания. Особено ефективно е неговото въздействие при страдащи от хроничен запек. Важен ефект се наблюдава при болните от остеопороза – нулинът чувствително повишава всмукването на калция в червата, оказва нормализиращо влияние на метаболизма на липидите.
Световната практика потвърждава ефективността от използване на топинамбура при дисбактериоза, тъй като високото съдържание на инулин препятства развитието на патогенна микрофлора, способства за въстановяване нарушената дейност на коремно-чревния тракт. Употребата на топинамбур допринася за прочистване на червата и естествена профилактика на голям брой заболявания, между които особен приоритет имат ракът и диабетът.
Топинамбурът е ефективен не само при лечение на желязодефицитна анемия, но и при лечение на тромбофлебит - заболяване, при което вследствие на неправилна обмяна на веществата в кръвта се образуват съсиреци, препятстващи нормалния кръвоток в организма и водещи до запушване на кръвоносни съдове.
Рецепти за Хляб
Разработени са три рецептури за приготвяне на хляб с функционални свойства, които намират успешно приложение и реализация на пазара в Германия, Австрия, Франция, където земната ябълка се ползва с особена почит в хлебопроизводството:
1. Хляб - с полезни свойства, здравословен:
пшенично брашно /първо качество/;
2,5% топинамбурен прах
10% пшенични трици
2. Хляб - лечебен от:
Ръжено брашно, приготвено от олющени зърна
3% топинамбурен прах
10 % пшенични трици
3. Хляб - лечебен от:
Ръжено брашно, приготвено от олющени зърна и пшенично брашно първо качество /смес в равно съотношение/
3% топинамбурен прах
10% пшенични трици
Топинамбурният прах се внася при замесването на тестото в сух вид.
Успешни са опитите за хляб 2 и хляб 3 /диетични, диабетични/, като тестото се замесва по двата начина: традиционен - с гъста закваска и ускорен с използване на специални добавки, според избора на технолога.
Препоръчителна максимална доза за внасяне на брашно от земна ябълка към масата на брашното е 6%
Бисквити
Определени са максимални дози за внасяне на брашно от земна ябълка към масата на брашното в зависимост от подслаждащото вещество.
При използване на захар дозата е 7%, при използване на фруктоза – 5%
Използване на брашно от топинамбур /земна ябълка/в производството на макаронени изделия:
Установено е че внасянето на сух топинамбур в рецептурите на макаронените изделия позволява да се обогати продукта с инулин с 5,3 г/ на 100 г и да се увеличи съдържанието на фруктоза приблизително 8 пъти.
Използването на сухия топинамбурен прах обогатява макаронените изделия с калий - 100%, калций -70 %, магнезий – 38% и увеличава съдържанието на желязо 5 пъти, на фосфор – 2 пъти в сравнение с контролните образци, приготвени от пшенично брашно екстра качество. Съдържанието на витамини В1, РР и В2 се увеличава съответно с 30%, 40% и 4 пъти.
На основание на това, използването на брашно от топинамбур обогатява макаронените изделия с цял комплекс хранителни вещества, в това число и с витамини, макро и микроелементи, целулоза и инулин.
Въз основа на изследвания върху качеството на глутен, свойствата на тестото и потребителските достойства на макаронените изделия, са определени оптимални дозировки на топинамбурния прах в рецептурата на продукта. Установена е технологична ефективност при внасянето на праха спрямо количеството брашно, отговаряща на 10% от неговата маса. Препоръчва се по-ниска температура на сушене на макаронените изделия, по възможност около 70-75 градуса, с цел оптимално съхраняване свойствата на инулина.
Кулинарни вълшебства
Редовната употреба на продукти от топинамбур в храненето оказва благотворно влияние върху човешкия организъм като профилактика на редица заболявания, сред които особено се открояват коремно-чревни, рак, диабет. Учудващо ефикасен е при запек.
При хидролизата на инулина се получава безвредната за болните от диабет - фруктоза.
Топинамбурът има учудващо богат ХИМИЧЕН СЪСТАВ:
Високо съдържание на витамини – В, С;
Желязо /до 12 мг.%/;
Силиций /до 8 мг.%/;
Цинк /до 500 мг.%/;
Магнезий /до 30 мг.%/;
Калий /до 200 мг. %/;
Манган /до 45 мг. %/;
Фосфор /до 500 мг. %/;
Калций /до 40 мг. %/;
Органични поли оксокиселини /6 – 8 % на сухо вещество/;
Пектин – 11 % на сухо вещество;
Инулин – 71,20 % на сухо вещество, състоящ се 95 % от фруктоза;
Белтък – 4,32 г.;
Мазнини – 0,87 г.;
Енергийност: 100 г./ - 305,6.
Тип на продукта:
100 % натурален, не съдържа добавки и консерванти
Суровина за получаването му:
Продуктът се произвежда по специална технология на преработка на топинамбур /земна ябълка/ - HELIANTHUS TUBEROSUS L. Суровината се получава единствено от клубените на растението, отглеждано по биологичен начин.
HELIANTHUS TUBEROSUS L. е уникално растение - способно към екологична самозащита. Притежава свойството да не приема в себе си нитрати, тежки метали, радиоактивни елементи. Екологичната му чистота практически не зависи от състоянието на околната среда, а продуктите, в които се влага като ингредиент придобиват ценни функционални и лечебно-профилактични свойства, благодарение на уникалния му химически състав.
Подходящ за:
Хора, предпочитащи здравословна и многофункционална храна
Любители на фитнес-спорта
Бременни жени и кърмачки
Болни от: диабет, атеросклероза, хипертония, сърдечно-съдови, дисбактериози, вирусен хепатит.
Инулинът успешно стимулира бифидо и лактобактериите, които са представители на нормалната микрофлора на червата, с което е много полезен и ефикасен при запек, стомашно-чревни заболявания. Възстановява чревната микрофлора, регулира въглеводородния обмен, понижава съдържанието на холестирин. Нормализира телесното тегло при хранително затлъстяване.Продукт с многофункционални свойства, Сушен топинамбур е подходящ за влагане като ингредиент в следните сфери на хранително-вкусовата промишленост: - хлебни, тестени, сладкарски изделия.
Използването на Сушен топинамбур позволява да се намали съдържанието на захарта и да се снижи енергичността на изделията.
При хлебопеченето произтича интензификация на процеса на приготвяне на хляба. Подобрява се еластичността на тестото и неговата структура. Нараства нивото на най-здраво свързаната влага. Забавя се процеса на втвърдяване /'съхнене'/, а следователно се увеличава срока на съхранение.
Употреба: За директна консумация като натурален продукт, притежаващ богат комплекс компоненти от природен произход.
Може да се посипе върху всяко ястие преди ядене; да се поръси в супата, преди да се свали от огъня; да се поръси върху кекса, минути преди да се извади от фурната; да се изсипе и разбърка в крема, когато е вече готов; да се смеси с кисело, прясно мляко и т. н.
Основни характеристики:
ОРГАНОЛЕПТИЧНИ СВОЙСТВА:
Прахообразна маса или ситни парченца с кремаво-кафяв цвят
Има изразен аромат, напомнящ рапсово масло
Изявен сладък вкус
ФИЗИКОХИМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ:
Относителна влажност 6-10 %
Хигроскопичен!
Нелетлив
Неразтворим във вода
Коефициент на набъвване 4,5 – 5,0
ХИМИЧЕН СЪСТАВ:
Баланс в съдържанието на макро и микро елементи:
Желязо /до 12 мг.%/, Силиций /до 8 мг.%/, Цинк /до 500 мг.%/, Магнезий /до 30 мг.%/, Калий /до 200 мг.%/, Манган /до до 45 мг.%/, Фосфор /до 500 мг.%/, Калций /до 40 мг.%/
Високо съдържание на витамин С и витамини от групата В
Високо съдържание на органически полиоксокиселини / 6-8 % на сухо вещество/ като лимонена, ябълкова, малонова, кехлибарена, фумарова киселини, които в комплекс с витамин С притежават ярко изразено антиоксидантно действие.
Относително високо съдържание на белтък /3,2 % на сухо вещество/, представен от 16 аминокиселини, в това число 8 незаменими, които не се синтезират в организма на човека.
Съдържание на пектин /около 11 % на сухо вещество/
Висока концентрация на и н у л и н ( 70 %), състоящ се 95 % от фруктоза/
Основни свойства на растителния инулин:
- Mодифицира микрофлората на дебелото черво, съдейства за развитие на бактериите от групата Бифидус;
- Снижава равнището на глюкозата в кръвта у диабетиците, подобрява обмяната на липидите, с което предотвратява възникване усложнения при захарен диабет /ретинопатии, ангиопатии/ и др.;
- Снижава равнишето на холестерола, триглицеридите и фосфолипидите в кръвта; снижава факторите на риска при сърдечно-съдови поражения;
- Извежда от организма токсини, соли и радионуклиди;
- Съдейства за нормално функциониране на коремно-чревния тракт, отстранява запек;
- Противодейства възникване на онкологични заболявания;
- Оказва имуномоделиращо и хепатопротекторно действие;
- Подобрява усвояемостта на витамини и минерали в организма: Са, Mg, Zn, Сu, Fe и Р.
Необходимост от приемане на инулин като лечебно-профилактичен и диетичен продукт при следните заболявания:
Захарен диабет І и ІІ тип;
Затлъстяване;
Атеросклероза;
Исхемична болест на сърцето;
Инфаркт на миокарда;
Поддържаща терапия при химиотерапии;
Камъни в бъбреците и камъни в жлъчката;
Запек;
Имунодефицит;
Контакт с радионуклиди;
Остеохондроза.
*Инулинът е сложен въглеводород, сходен по структура с нишестето и целулозата. За разлика от тях той НЕ Е полимер на глюкозата. Състои се от 96% фруктоза.