Съдържание: ксантова гума
Сертифициращ орган: Coeliac UK, Kosher
НЕ СЪДЪРЖА ГЛУТЕН
Ксантановата гума е полизахарид, който се използва като хранителна добавка. Влиза към групата на стабилизаторите. Получава се чрез ферментация на захар от зърнени култури /примерно царевица/ при използването на бактерии /бактерията Xanthomonas campestris/.
Ксантановата гума е добре разтворима в топла и в студена вода, мляко, а също и в разтвори на сол и захар. Като хранителна добавка най-ценните ѝ качества са, че задържа влагата и така не позволява продуктите да изсъхнат. Увеличава и еластичността на тестата.
Употреба: Използва се за заздравяване структурата при печене на безглутенов хляб и тестени изделия. Ако не е включена към сместа от брашно, смесете 2 ч.л. ксантанова гума с 500 г чисто брашно за хляб, добавете ¼ ч.л. към 200 г чисто брашно за кексове и щипка към 100 г чисто брашно за тестени изделия.
//
Като семеен бизнес Doves Farm смила брашна от органични и наследствени култури, както и редица естествено безглутенови брашна, откакто са основани. Те изработват бисквити от пълнозърнестото брашно и също така отново въведоха някои от изгубените древни зърна на Обединеното кралство обратно на почвите й. Първо беше ръж, след това спелта, а скоро след това лимец и емер.
Днес ние продължаваме да бъдем водени от първоначалната си мисия да правим качествено органично брашно с внимание, а резултатът е гама от уникални, отличителни и надеждни брашна, които правят домашното печене радост.