Ечемичените ядки са доста по-слабо популярни от овесените, но за сметка на това не им отстъпват по никакъв начин. Самото брашно е по-тъмно от пшениченото и притежава лек орехов вкус.
Те са изключително богати на витамините от В-група /В1, В2, В3, В6 и В9/, които отговарят за правилната работа на нервната система. Отличават се с високи нива на минералите манган, магнезий, фосфор, желязо, цинк и витамин В. В състава на ечемика влиза аминокиселината лизин, която има добре изразено противомикробно и противовирусно действие. Освен това лизинът взема дейно участие в образуването на колаген, който придава здрав и еластичен вид на кожата.
Това брашно е смляно на каменна мелница, благодарение на което в зърното се запазват всички витамини, ензими, минерали и фибри, правещи брашното напълно натурално и здравословно.
Не съдържа никакви изкуствени добавки и е с ниско съдървание на глутен. Притежава пухкава, фино смляна структура.
Употреба:
Подходящ за печене на сладки, както и за приготвяне на каши и различни тестени изделия.
Характеристики на смляното на каменна мелница пълнозърнесто пшенично брашно:
За направата на това брашно се използва специално подбран сорт ечемик от района на с. Стамболово. Брашното е смляно на каменна мелница благодарение на което в зърното се запазват всички витамини, ензими, минерали и фибри, правещи брашното напълно натурално и здравословнo.
Както и останалите брашна на Ecosem, това пълнозърнесто брашно от ечемик съдържа всички съставни части на зърното - ендосперм, зародиш и обвивка, в пропорциите които им е отредила природата, и всички витамини, минерали и фитонутриенти които се съдържат в тях. Нищо не се премахва, нито се добавя.
Смляни на камък /на ниска температура/ се превръщат в истинско съкровище на хранителна стойност за човешкия организъм!