Изсушени и смлени цветове на пеперуден грах (син чай)
Пеперуденият грах е известен с много имена - син чай, азиатски гълъбови крила, синьо зърно, синьо грахово зърно, пеперуден грах, граф на кордоф и грах Дарвин. Родината му е Азия, където още преди много години е омагьосвал с красивите си сини цветове, които смесени с храната придават синя екзотика.
Изсушените и смлени на прах нежни цветове син чай оцветяват храната в магическо индигово. С тях могат да се приготвят разнообразни цветни деликатеси като променяща цвета си лимонада, син чай или торта с цветовете на дъгата. Прахът реагира на кисели течности като сок от лимон и лайм, като променя цвета си от синьо в розово-лилаво. Има неутрален вкус, което го прави подходящ и за храни като паста, блат за торта или домашен хляб. Пеперуденият грах запазва цвета си при загряване, което го превръща в универсален оцветител в разнообразни рецепти. Без ГМО.
Начин на употреба:
започнете да оцветявате с ½ ч.л. и добавете още за по-наситен цвят. Подходящ е за сладки и солени печива. Използвайте в студени и топли напитки за екзотичен ефект и цвят. Направете чай - популярен е и под името "синя матча".
Съставки:
сушени и смлени цветове от пеперуден грах (Clitoria ternatea) на прах.
Хранителна стойност за 100 g:
Енергия - 766kJ/183kcal
Мазнини - 0 g
oт които наситени - 0 g
Въглехидрати - 45.8 g
от които захари - 0.05 g
Белтъчини - 0 g
Сол - 0.001 g.
40 г