Кристалите на Цвете на солта се топят лесно и по време на консумация предават усещането за експлозия от морска соленост, която обаче си отива почти толкова бързо, колкото и се появява първоначално. В света на гурме кухнята 'цвете на солта' се цени много високо заради отличните вкусови качества, нежна структура и аромат на море, които се предават на различни ястия от салати до десерти.
Нерафинирана морска сол от млади кристали, добита ръчно в природен резерват Атанасовско езеро по метода на слънчевото изпарение.
100% натурална, ръчно събрана сол, с деликатна соленост и отчетливо ухание на море.
'Fleur de sel' са млади кристали сол, които се зараждат на повърхността на водата през най-топлите месеци от годината /юли и август/. Когато лятното слънце е най-горещо, едва около 5% от солта кристализира на повърхността на водата в красиви 'солени цветя'. Те са съвсем леки и не потъват, а морският бриз ги отнася към бреговете, където се отлагат и се събират ръчно.
Не се подлагат на никакво пречистване, обогатяване и обработване. Вследствие на естественото образуване, внимателното събиране и пакетиране на солта се запазва богатството от минерали, електролити, микро и макроелементи: йод, натрий, калций, магнезий, калий, цинк, бета-каротин и много други.
Както при виното, кафето, зехтина и при солта основно значение за вкусовите качества имат специфичните природни и климатични условия - т.нар. тероар. Също така, има разлика във вкуса на солта и добитите количествата всяка година - една реколта се различава от всяка друга.
Консумирайки черноморска сол, вие опазвате:
• Едно от най-рeдките местообитания в България - крайбрежна лагуна;
• Най-богатото на птици място в страната ни;
• Солничарството - една от най-древните професии и солницте като нематериално културно наследство.
И не на последно място здравето си.
Продуктът не съдържа оцветители, антислепващи агенти или добавки, третирани с йонизиращи лъчи с цел консервиране!
Черноморските солници при поддържан резерват Атанасовско езеро е с над 120 години история на добив чрез слънчево изпарение на морска вода.
200 г